Optik Karakter Tanıma, İngilizce "Optical Character Recognition" teriminin kısaltması olan OCR teknolojisi. Kısaca dijitale aktarmak istenilen metinlerin zahmetsizce aktarılmasının yolu. Konuyu biraz daha açarak devam edelim. Basılı bir sayfadaki ya da elle yazılmış bir metnin, aynı şekilde dijitale aktarmak için klavyeyle tekrardan yazılmasına gerek olmadan kısa sürede elektronik bir metin dosyasına dönüştürülmesi demektir. Aslında optik karakter tanıma teknolojisi, ilk başlarda görme engelleri kişilerin metinleri okuyabilmesini sağlayacak cihazların üretilmesi ihtiyacından ortaya çıkmış olsa da sonrasında akıllı telefonların kullanımlarının artmasıyla herkes tarafından kullanılan bir teknoloji haline gelmiştir. Sonuçta iş yükümüzü azaltıp, bize zaman kazandırıyor. Böyle bir teknolojiden neden mahrum kalalım değil mi?
OCR nasıl bir kolaylık sağlar?
Dünyanın klavyede en hızlı yazan kişisi olan Sean Wrona' nın bile dakikada 163 kelime yazabildiği göz önüne alınırsa ve 11 punto ile yazılmış bir A4 kağıdını kaplayan metnin yaklaşık olarak 580 kelimeden oluştuğu düşünülürse sayfalarca metninizi dijitale aktarmak için kaybedeceğiniz zamanı hayal edebiliyor musunuz? Oysa basılı metnin taranması ve dijital ortamda düzenlenmesi, en baştan elle yazılmasına göre çok daha kolay ve daha az zaman kaybına yol açacak bir yöntemdir. OCR teknolojisinden yararlanabilmek için önceleri bir taracıya ihtiyaç varken, şimdilerde OCR hizmeti sunan herhangi bir mobil uygulamaya sahip olmanız yeterli.
OCR teknolojisi nasıl ve nerede kullanılabilir?
OCR hizmetini veren uygulamalar sayesinde kameranızla çektiğiniz bir görüntüyü kısa süre içerisinde metne dönüştürebiliyorsunuz. Bazı web siteleri de OCR teknolojisini kullanıcılarına kolaylık sağlamak amacıyla hizmetlerinde kullanıyorlar. Örneğin Docunox, önemli evraklarınızı yedeklemenizi kolaylaştırmak için OCR teknolojisini kullanan güvenli bir bulut depolama servisi. Böylece evraklarınızı yedeklemek için klavyede yazarak zaman kaybetmeden, Docunox' un sitesinde yer alan OCR hizmeti sayesinde taratılmış evraklarınızın görüntüsünü yükleyip otomatik olarak metne dönüştürebiliyorsunuz. Bu kadar evrağı dijitale nasıl aktaracağım ya da dijitalde nasıl yedekleyeceğim gibi tereddütleriniz de bu yöntemle çözülmüş oluyor. Ayrıca aktardığınız evraklarınızı yeniden düzenleyip içeriklerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Üstelik istediğiniz yerde ve zamanda evraklarınıza ulaşabilme imkanınız var.
Veri güvenliğiniz için verilerinizi güvenli bulut depolama sistemlerinde yedeklemeye ve saklamaya devam ederken, OCR teknolojisini hizmetinize sunan platformlardan yararlanarak işinizi kolaylaştırabilir, zaman kazanmanın keyfini çıkarabilirsiniz.