Teknolojinin şaşırtan hızlı gelişimi güvenlik açıkları sorunlarını ortaya çıkarmış ve bu sorunlara karşı çeşitli önlemler alınmak zorunda kalınmıştır. Alınan bu önlemlerden birisi de verilerin şifrelenmesidir. Şifreleme yöntemini tanımlamak için kullanılan kelimeleri açıklayarak başlayalım. Yunanca şifreleme anlamına gelen kriptografi kelimesi, gizli anlamına gelen kriptos ve yazı anlamına gelen graphi kelimelerinden türetilmiştir. Bu yazı bilimine ise şifre bilimi olan kriptoloji denmektedir. Kriptoloji aslında bir matematik bilimidir ve sayı kuramları ile ilgilidir. Kriptolama ise yazının veya metnin başkaları tarafından okunmasının önlenmesi için bir kurala bağlı olarak anlamsız bir şekle dönüştürülmesidir.
Kriptoloji kavramının tarihi 4 bin yıl önceye dayanmaktadır. İlk kriptolog olduğu düşünülen Mısırlı bir katip, bilgileri saklarken hiyeroglifleri(antik döneme ait bir yazı sistemi) şifrelemiştir. Daha sonrasında bu yönteme başvuranlar arasında Spartalılar ve Kral Sezar' ın da olduğu bilinmektedir. Özellikle II.Dünya Savaşı' nda da ülkelerin stratejileri açısından büyük önem taşıyan bilgiler, gizli tutulma ve alıcılara gönderilme amacıyla farklı şifreleme yöntemleri kullanılarak gizlenmiştir. Günümüzde ise bu yöntemler daha çok teknoloji dünyasının güvenliği için kullanılmaktadır. Yine eski zamanlarında olduğu gibi kullanılma amacı metinlerin veya yazılımların kodlarının şifrelenerek değiştirilmesinin ve kopyalanmasının engellenmesidir. Böylelikle kriptolanmış bir metin veya kod dizisiyle karşılaştığınızda size anlamsız görünecek karmaşık bir karakter görüntüsüyle karşı karşıya kalmış olacaksınız fakat bilgisayarınız bu yazılımları sorunsuz çalıştıracaktır. Kriptolama (şifreleme) için birden fazla yöntem kullanılır. Bu yöntemler içerisinde en bilinen yöntem Sezar Şifrelemesidir. Belki de birçoğumuzun önceden duyduğu ama tam olarak ismini bilmediği bu yöntem harflerin yerlerinin karışık verilmesi ya da harfin yerine bir başka harfin/karakterin yazılmasıyla oluşturulur. Bu yöntemler işinde uzman olan kişilerce gerçekleştirilir.
Bu yöntemin teknolojide kullanılması size ne gibi bir yarar sağlar?
İnternet ortamında yedeklediğiniz ve sakladığınız dosyalarınızın üçüncü bir şahıs tarafından saldırıya uğradığını farz edelim. Saldırgan, belki de sizin için hayati önem taşıyan bu dosyalarınıza erişim sağlayıp indirdiği anda direkt olarak dosyalarınızın içeriklerine de ulaşabilecek. Böyle bir durumla karşılaşmayı hiç kimse istemez elbette fakat bu gibi riskler internet ortamında her zaman vardır. Ayrıca son zamanlarda artarak devam ettiğini de biliyoruz. Bu nedenlerden dolayı dosyalarınızı yedeklerken bu yöntemi kullanarak size fazladan bir güvenlik önlemi sağlayan platformları tercih etmeniz sizlerin veri güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Böylece dosyalarınızın ele geçirilme riskiyle karşı karşıya kalmış bile olsanız saldırgan hiçbir zaman önemli verilerinizi ele geçirememiş olacak çünkü bu dosyalar şifrelenmiş, karışık veya anlamsız karakterlerden oluşan dosyalar olmuş olacak.
Saldırgan dosyalarınızın şifresini çözebilir mi?
Bunun neredeyse imkansız olduğunu söyleyebiliriz çünkü bu çok uzun yıllar sürecek bir işlemdir. Açık metninizin yani dosyanızın ilk halinin şifreli metne dönüştürülme aşamasına encryption deniliyor. Tam tersi olan şifrelenmiş metni çözme işlemini de decryption deniliyor. Bu işlemler iki taraf arasında belirlenen bir anahtar ile gerçekleştiriliyor. Şifrenin çözülmesi ve metnin ilk haline dönüştürülebilmesi için de bu anahtara ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla dosya saldırganın eline geçse bile bu kişi dosyanın şifrelendiği anahtara sahip olmadığından şifreyi çözemeyecektir.
Veri güvenliğinize önem veren güvenli bulut sistemi Docunox, dosyalarınızı otomatik olarak kriptolayarak (şifreleyerek) saklar üstelik sizin dosyalarınızı yüklemek dışında hiçbir işlem yapmanızı gerektirmeden. Siz dosyalarınızı Docunox ile yedekleyip saklayın, güvenlik önlemlerini Docunox sizin adınıza alsın.