Kağıtsız ofise geçmek ister misiniz? Eğer ki daha önce bu kağıtsız ofis kavramını duymadıysanız, ' Kağıtsız ofis mi? O nasıl bir şey, nasıl oluyor?', soruları aklınızdan geçiyor olmalı. Biraz sonra aklınıza düşüreceğimiz diğer birçok sorudan sonra belki de kağıtsız ofis fikrini çok seveceksiniz. O zaman başlayalım sorularla. Kağıt parçası dediğimiz çevreyi ne kadar kirletebilir hiç düşündünüz mü? Gerek eğitim gerekse iş hayatında her gün yüzlerce kağıt kullanılıyor. Bir o kadarı da müsvedde olup çöpe gidiyor. Peki kullanılan bu kağıtların yüzde kaçı çöpe gidiyor? Kişi başı ne kadar kağıt, karton ve türevi ürün tüketiyoruz? Çevremizi ne kadar hızlı kirletiyoruz? Dahası aklımızda oluşan bu soruların cevaplarıyla da karşılaşmaya hazır mıyız?
Türkiye genelinde kağıt-karton tüketiminin yıllık yaklaşık 6 milyon ton ve kişi başı tüketimin ise 70 kilogram olduğunu biliniyor. Her yıl kağıt-karton ve diğer tüm yaşamsal ihtiyaçlarımız için kişi başı ortalama 7 ağaç tüketiyoruz. Milyarlarca insanın yaşadığı dünyamızda bu sayıyı 7 ile çarptığımızda ortaya çıkan rakamı düşünsenize. Üstelik Dünya genelinde kesilen ağaçların %40' ı sadece kağıt üretimi için kullanılıyor. Bu verilerle kağıtsız ofisin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oluyor.
Gereksiz kağıt tüketimi çevre kirliliği en çok etkileyen nedenlerin başında yer alıyor. Dünya genelinde birçok ofiste sadece alışkanlıktan kaynaklı olarak dijitalde depolanabilecek belgeler arşivlerde dosyalar içerisinde tonlarca kağıda basılarak saklanılıyor. Bu durum çevre kirliliğinin yanı sıra şirketlere mali bir yük de yüklüyor. Kağıt tüketiminin araştırılması sonucu oluşturulan bir rapora göre, bir ofis çalışanı yılda ortalama 10 bin kağıt kullanıyor. Bir doküman gün içerisinde dosyalanmak veya bir başka kişiye iletilmek üzere ortalama 9 veya 11 kez çoğaltılıyor. Daha da kötüsü ofislerdeki kağıtların %45' i aynı gün içerisinde çöp kutusuna gidiyor. Şirketlerin geçmiş yıllara ait verilerini depolamak zorunda oldukları düşünülürse, depoladıkları kağıt oranı her yıl %22 oranında artış gösteriyor. Tüm bu yüzdelerin yanında, şirketlerin %70' i maruz kalacakları herhangi bir doğal afet (yangın, sel vb.) sonrası şirketleri için hayati önem taşıyan basılı dokümanlarının kaybolması veya zarar görmesi sonucunda maksimum üç hafta gibi bir sürede iflas edeceklerini belirtiyor.
Kağıtsız ofis ne gibi yararlar sağlar?
Kağıt kullanmayarak doğayı koruma ne kadar büyük bir katkı sağlayabileceğimizi yukarıdaki verilerle görmüş olduk. Kağıt kullanımında Dünya genelinde en başta şirketlerin yer aldığı şüphe götürmez. Bu nedenle şirket olarak hem çevreye katkı sağlamak hem de bu katkıyla beraber mali yükünüzü de hafifletmek için kağıtsız ofise geçerek, verilerinizin güvende olmasını sağlayabilirsiniz. Kağıtsız ofis için yapmanız gereken verilerinizi güvenle saklayabileceğiniz, online doküman oluşturabileceğiniz bir bulut platforma geçmek. Böylelikle hem bulut depolamanın sağladığı diğer birçok avantajdan yararlanabilir, hem de dosyalarınızı dijital platformda saklayarak, kağıt tüketiminizi tamamen sonlandırabilirsiniz. Doküman çoğaltma gerek kalmadan, dosyalarınızı ekip arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Kağıtsız ofise geçerek sadece kağıt üretimi için kesilen %40' lık dilime karşılık gelen ağaçları hep birlikte kurtarmaya ne dersiniz?