Dijital dönüşüm süreci daha öncesinde hiç duymadığımız ya da bugünlerde yeni yeni duymaya başladığımız birçok kavramı da beraberinde getirdi. Giyilebilir teknoloji, e-ticaret, dijital pazarlama, bulut teknolojisi ve siber güvenlik bu kavramlardan sadece birkaçı.
Çok değil bundan bir 10 sene öncesi düşünüldüğünde Türkiye' de dijitalleşme diye bir kavram yoktu. Veri, veri kaybı, bulut depolama, siber güvenlik kavramları bilinmiyordu. Şirketlerdeki bilgisayar kullanım oranı bile şimdiye nazaran oldukça düşüktü. Sonrasında tüm dünyada olduğu gibi dijitalleşme sürecine girilmesiyle beraber bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler veri yönetimi alanında da şirketlerin değişiklikler yapılmasını zorunlu hale getirdi. Dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu anlayan şirketlerin büyük bir çoğunluğu rekabetin gerisinde kalmamak için iş süreçlerini mümkün olan en kısa zamanda dijital ortama aktarmak için harekete geçmeye başladılar. Bu süreçle ilgili 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dijitalleşme hızı en yüksek olan sektör % 81 ile finansal hizmetler sektörü oldu. Son yıllarda sıklıkla duyduğunuz ve kullandığımız internet bankacılığının kısa zaman içerisinde hayatımızda ne kadar hızlı yer ettiği düşünecek olursak, finans sektöründeki dijitalleşme hızını bu somut örnekle daha iyi anlayabiliriz.
Dijital dönüşüm şirketler için ne ifade ediyor?
Doğru bir stratejiyle belirlenmiş ve hayata geçirilmiş dijital dönüşüm şirketler için tasarruf demektir. Aynı işin çok kez yapılmasının ortadan kaldırılması, ihtiyaç duyulan personel sayısının azalması, insan hatasından kaynaklanan sorunların önüne geçilmesi, telekomünikasyona harcanan masrafların azaltılması demektir. Öncesinde arşivlerde vaya veri saklama merkezlerinde sakladıkları ve yedekledikleri verilerini güvenli bulut depolama sistemlerinde saklamaya ve yedeklemeye başlayarak kağıt ve veri merkezlerine yatırmak zorunda kaldıkları masraflardan kurtulmaları demektir.
Dijital dönüşümün olumsuz bir yanı var mı?
Biz dijitalleşmenin getirdiği olumlu özelliklerden bahsederken "peki dijitalleşmenin olumsuz hiçbir tarafı yok mu?", diye bir soru belirmiş olabilir aklınızda. Öyleyse hemen cevaplayalım. Elbette var. Özellikle dijitale aktarılan, cihazlarda ve güvenli olmayan bulut platformlarda saklanan hassas verilerin silinmesi, değiştirilmesi ve üçüncü şahıslar tarafından saldırıya uğrama risklerinin bulunması dijitalleşmenin neden olduğu en büyük sorun. Bu sorunun önüne geçebilmenin en güvenilir yolu ise sadece masraflarınızı azaltmakla kalmayan aynı zamanda veri güvenliğinizi de önem veren ve verilerinizi şifreleyerek (kriptolu olarak) ek bir güvenlik önlemi alarak saklayan güvenli bulut depolama platformu seçmek.
Her alanda olduğu gibi dijitalleşme de, teknolojiyi nasıl kullandığınıza bağlı olarak sizin kullanım amacınız ve şekliniz doğrultusunda olumlu-olumsuz veya yararlı-yararsız olarak değerlendirelebilir. Bu nedenle dijitalleşmeye adım atarken verileriniz güvenliğinin tehlikeye girmemesi için seçtiğiniz platformlara ve uygulamalara dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.